Ziua Mondiala a Sanatatii implineste majoratul in Romania. Tema din 2013 este preventia si combaterea hipertensiunii in conditiile in care tot mai multi romani mor la varste tinere din cauza bolilor cardiovasculare. Adoptarea proiectului meu legislativ privind introducerea educatiei pentru sanatate ca disciplina obligatorie predata in unitatile de invatamant ar avea impact si eficienta in preventia acestei maladii letale.
Ziua Mondiala a Sanatatii se celebreaza pe 7 aprilie inca din 1950 la initiativa Organizatiei Mondiale a Sanatatii.
Este ziua in care cu doi ani mai devreme in 1948 s-a reusit strangerea celei de-a 26 semnaturi ce consfintea acordul neconditionat a 26 de state pentru constitutia infiintarii unei noi agentii specializate a Organizatie Natiunilor Unite numite din 7 aprilie Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS). In prezent, organizatia are 193 de membri, Romania semnand declaratia de aderare inca de la infiintarea acesteia
OMS este una din cele 15 agentii specializate ale Organizatiei Natiunilor Unite . Sediul acestei organizatii este la Geneva si are reprezentante in 147 de tari si 6 birouri regionale.
Ea coordoneaza programele destinate rezolvarii problemelor din sanatate si promovarii unui nivel cat mai ridicat al sanatatii avand ca domenii predilecte educatia in domeniul sanatatii, distribuirea de medicamente esentiale si imunologia.
Aceasta sarbatorire anuala are drept scop cresterea la nivel global a nivelul de cunostiinte dintr-un anumit domeniu al sanatatii precum si atentionarea asupra unei anumite teme prioritare de sanatate de care se ocupa OMS prin programe sau proiecte pe termen lung.
Romania sarbatoreste aceata zi din 1995 printr-o tema reprezentativa din punct de vedere al sanatatii publice la nivel mondial:
Tema pentru anul 2013 este preventia si controlul hipertensiunii arteriale iar obi