Coreea de Nord a păşit într-o nouă etapă de provocări, weekendul acesta, alimentând tensiunile cu noi ameninţări la adresa comunităţii internaţionale.
Oficialii nord-coreeni, care au anunţat instalarea celei de-a doua rachete cu rază medie de acţiune pe coasta de est şi ameninţă cu unele lovituri, inclusiv nucleare, asupra unor obiective americane, au avertizat recent că nu mai pot garanta securitatea ambasadelor din Phenian începând cu 10 aprilie. Însă, în ciuda ameninţărilor, majoritatea guvernelor străine vizate nu intenţionează să îşi retragă personalul de la Phenian imediat, inclusiv cele şapte state membre UE prezente în Coreea de Nord (Germania, Marea Britanie, Suedia, Polonia, România, Cehia şi Bulgaria). În ceea ce priveşte SUA, oficialii au anunţat că au decis să amâne un test nuclear programat pentru săptămâna viitoare în California, pentru a mai calma tensiunile cu statul Coreea de Nord. În schimb, Statele Unite „atacă” pe altă cale. Cum? Se pare că experţi americani se folosesc de disperarea Beijingului (singurul aliat al Phenianului) de a-şi proteja diplomaţii. Astfel, Statele Unite exercită presiuni asupra Chinei ca, la rândul ei, să exercite presiuni asupra regimului stalinist nord-coreean pentru a opri conflictul.
Ar putea ataca pe cale cibernetică
Cu toate cu puţini cred în riscul unui atac iniţiat de Coreea de Nord, există scenarii potrivit cărora următoarea mutare a regimului comunist ar putea fi atacul cibernetic asupra SUA. Specialişti citaţi de publicaţiile internaţionale susţin că, deşi pare greu de crezut, nord-coreenii ar putea apela şi la o astfel de mişcare. Ipoteza este argumentată pe baza unor atacuri cibernetice puternice, recente, ce au paralizat instituţii importante din Coreea de Sud.
15 aprilie 1912 este data la care s-a născut Kim Il-sung, fondatorul regimului stalinist no