La sfârșitul anului trecut, în județ erau înregistrați peste 21.000 de diabetici. Dintre aceștia, 2.000 erau dependenți de insulină.
După bolile cardiovasculare și cancer, diabetul face ravagii în județ. Potrivit datelor furnizate de către Direcția de Sănătate Publică (DSP) Neamț, în evidențele medicilor de familie se aflau, la sfârșitul anului trecut, 21.284 de bolnavi de diabet. Dintre aceștia, 11.866 provin din mediul urban. Grav este faptul că 3.714 sunt insulino-dependenți, adică în fiecare zi ei au nevoie de o injecție.
În prezent, în Roman sunt aproximativ 5.700 de bolnavi de diabet, din care 1.000 se internează anual în secția Endocrine din cadrul Spitalului Municipal de Urgență Roman, pentru restabilirea echilibrului metabolic (scheme de tratament, insulină sau diabetice orale) ori pentru tratamentul complicațiilor (oftalmologice, neuropatice sau infecții). Secția se află la etajul IV de șase ani, iar în sala de mese este amenajat un cabinet de educație sanitară, unde se vizionează filme educative pe teme sanitare. De asemenea, fiecare salon este dotat cu o stație audio, la care se difuzează materiale informative sanitare.
În evidențele medicilor endocrinologi din cadrul Policlinicii Roman se aflau înregistrate 5.751 de persoane diagnosticate cu diabet. Dintre acestea, 190 au diabet de tip I, insulino-dependent, iar celelalte suferă de diabet de tip II, unii dintre acești bolnavi având și ei nevoie de tratament cu insulină. În zona Romanului, 11 copii cu vârste de până la 14 ani sunt dependenți de insulină, trei dintre copii fiind din zona Romanului, la care se adaugă alți șase adolescenți cu vârste de până la 18 ani, din care doi din zona Romanului. Alți 24 pacienți cu vârste de până la 30 de ani au nevoie periodic de injecția cu insulină.
La sfârșitul anului trecut, în județ erau înregistrați peste 21.000 de diabetici.