În februarie 1973, Juan Domingo Peron şi Isabel Martinez de Peron, a treia lui soţie, au fost în România într-o vizită particulară. La acel moment, nu aveau nici o calitate oficială. Nicolae Ceauşescu i-a primit la vila de la Olăneşti.
Soţii Peron erau însoţiţi de nelipsitul Jose Lopez Rega, astrolog cu mare influenţă asupra Isabelei. Atât de multă încredere avea aceasta în clarvăzător, că îşi convinsese soţul să-l accepte ca secretar particular. De la Bucureşti, Isabel şi prezicătorul intenţionau să voiajeze în China, Vietnam şi Coreea, îl informase anterior Ştefan Andrei pe Ceauşescu, şi roagă să le fie înlesnite contacte cu ambasadele statelor vizate. Juan Peron, admirator înfocat al lui Ceauşescu şi al politicilor sale, era nerăbdător să îl cunoască personal pe liderul român. Şi, în al doilea rând, să se informeze în legătură cu viitoarea vizită a acestuia în America Latină, pentru a contribui la o primire fastuoasă, pe potriva unui lider de talie planetară. Astfel şi-au motivat cei trei venirea, nu că ar fi intenţionat să folosească Bucureştiul ca „organizator“ al vizitei în Asia.
Aproape preşedinte
După lovitura de stat care-l îndepărtase de la putere, Juan Peron trăia în exil. Stabilit în Spania, efectua lungi voiaje prin lume, se întâlnea cu diverşi lideri, se informa. Din când în când călătorea şi în ţara natală. O vizitase, de pildă, cu puţin înainte de sosirea la Bucureşti, şi nu doar în scopuri sentimental-turistice. În martie 1973, urmau alegeri prezidenţiale. La Buenos Aires, Peron avusese mai multe întâlniri politice şi încropise o coaliţie de partide dispuse să-i sprijine ambiţiile de-a reveni la putere, numită Mişcarea Justiţialistă. Aceasta, spunea Peron, nu este partid politic, ci „o mare mişcare naţională cu funcţii socialiste“. În scurt timp, planurile aveau să-i fie încununate de succes, dar la vremea când îi promitea lui Ceauş