Doi oncologi, şapte farmacişti şi oameni de afaceri din judeţ, dar şi din Timiş au fost arestaţi preventiv duminică, iar un alt om de afaceri a primit mandat, în lipsă. Ei sunt acuzaţi de trafic cu sute de reţete medicale, din care ar fi obţinut peste trei milioane de lei de la stat.
În dosarul „Mafia în halate albe“, magistraţii Tribunalului Hunedoara au dispus, duminică, arestarea pentru 29 de zile a nouă persoane, printre care se numără şi dirigintele de farmacie Tatiana Făgădar Vasilescu, şefa Partidului Conservator – filiala locală, şi soţul acesteia, Iulian Făgădar. Pe lista celor trimişi după gratii se mai numără medicii oncologi Elisaveta Mezo şi Maura Alina Popa, din cadrul Spitalului Judeţean Hunedoara, care prescriau reţete false pe numele unor bolnavi de cancer. Călin Popa, soţul medicului Alina Popa şi fost lucrător al SRI, a primit şi el 29 de zile de arest preventiv, fiind acuzat de complicitate la înşelăciune. Totodată, judecătorii au emis un mandat de arestare în lipsă pe numele lui Mihai Drăgoesc, fost consilier local din Hunedoara.
Ancheta a scos la iveală faptul că, în ultimii trei ani, medicii şi farmaciştii au dezvoltat o reţea bine structurată, prin care au reuşit să se îmbogăţească rapid, din decontarea la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Hunedoara a sute de reţete false. Oamenii legii s-au sesizat după un control al Gărzii Financiare făcut la mai multe farmacii.
„Rulajul banilor realizaţi prin firmele controlate de către membrii grupării depăşeşte 11 milioane de lei, din care prejudiciul adus statului, stabilit până în prezent, este de 3 milioane de lei“, a precizat comisarul-şef Traian Berbeceanu, şeful Biroului de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Alba, instituţie care coordonează ancheta, împreună cu Parchetul.
Unul dintre modurile prin care reţeaua reuşea să obţină ilegal bani a fost decont