Gălbenuşurile au un conţinut ridicat de colesterol, însă un studiu realizat recent arată că un consum regulat de ouă nu influenţează deloc nivelul de colesterol general din sânge, în timp ce un altul a stabilit că acest aliment creşte nivelul de colesterol bun, care are ca efect protejarea inimii.
Aceste lucruri pot provoca confuzii, însă comunitatea medicală arată că nu trebuie confundat colesterolul din dietă cu cel din sânge, care este asociat cu un risc crescut de infarct şi accident cerebral.
"Există probleme mai mari, în ceea ce priveşte dieta alimentară a americanilor, decât colesterolul", spune Drew Ramsey, profesor psihiatru la Columbia University, care studiază asocierile dintre stilul de viaţă şi sănătatea psihică. "Nu există date care să sugereze că (colesterolul, n.r.) trebuie să se afle pe primul loc în topul îngrijorărilor legate de alegerile alimentare. Toată lumea este de acord cu următorul lucru: diabetul şi obezitatea sunt provocate de consumul exagerat de alimente procesate", mai spune Ramsey, potrivit Huffington Post.
Prezentăm mai jos şapte din cele mai importante beneficii ale consumului de gălbenuşuri (sau ouă întregi):
Ochi - gălbenuşul conţine luteină şi zeaxantină, două carotenoide asociate cu o reducere a riscului de apariţie a cataractei şi a degenerescenţei maculare.
Inimă - consumul regulat de ouă (unul pe zi) contribuie la reducerea riscurilor de formare a cheagurilor de sânge şi de producere infarctului şi accidentului cerebral.
Creier - gălbenuşul, deşi bogat în colesterol, aduce mari beneficii asupra sănătăţii generale, printre acestea numărându-se şi faptul că el conţine un nivel ridicat de colină (vitamina B7), care contribuie la îmbunătăţirea funcţiilor neurologice, la reducerea inflamaţiilor din organism, la dezvoltarea creierului în stadiul int