O alăturare de termeni care poate părea surprinzătoare - artă şi matematică. Şi totuşi, cel două domenii au numeroase lucruri în comun, printre care se numără perspectiva, secţiunea de aur ori cadenţele, dacă vorbim despre muzică.
Se spune că matematica este, ca şi arta, un mod de a vedea lumea. Radu Jugureanu, fost profesor de matematică, acum directorul departamentului AeLeContent din Siveco România, are un stil propriu de a îmbina pasiunile.
Chiar dacă este unul dintre primii utilizatori de Internet din România şi a predat matematică, Radu Jugureanu are şi înclinaţii spre artă. Pasiunile sale pentru pian, chitară şi astronomie s-au născut natural, în familie şi în şcoală şi le-a transmis mai departe şi copiilor săi. Din păcate, mărturiseşte el, în ultima vreme dedică mai puţin timp şi bani hobby-urilor. „Fonduri nu mai investesc pentru că am cam tot ce îmi este necesar. Pianul îl am moştenire de la străbunicul meu, chitările nu sunt scumpe, iar instrumente astronomice am cumpărat în ani.
Acesta este şi paradoxul de fapt: când ai timp pentru tine nu prea ai cu ce, iar când ai cu ce nu prea mai ai timp”, explică directorul din cadrul Siveco. Atunci când găseşte totuşi timp, practică hobby-urile împreună cu prietenii. „De fapt, natura acestor ‘apucături’ este una de tip social, în care ai nevoie de anturaj pentru ‘reprezentare’. În grupul meu de prieteni, obişnuim să ne întâlnim să cântăm”, povesteşte Jugureanu. El menţionează că în timp ce pentru muzică nu a făcut studii, ci a deprins-o din mers, pentru astronomie a studiat mai aplicat, fiind de fapt o meserie dobândită în facultate şi evident, la Observatorul Astronomic. La fel ca Mihai Marcu, nici Radu Jugureanu nu este un simplu practicant al hobby-urilor sale. „Am făcut parte, chiar ca membru fondator al Astroclubului Urseanu. Dar asta era demult. Între timp, băiatul meu mi-a lua