Extragerea de gaze din Marea Neagra si exploatarea gazelor de sist nu numai ca vor asigura independenta de importurile din Rusia ci vor permite si realizarea de exporturi, anticipeaza expertii. De ce sunt atunci atat de controversate aceste exploatari si ce alte efecte ar mai putea genera?
OMVPetrom, cea mai mare companie din Romania, a anuntat vineri ca, potrivit unor estimari preliminarii, ar putea extrage 6,5 miliarde de metri cubi de gaze anual din Marea Neagra. Aceasta cantitate reprezinta aproape jumatate din consumul anual de gaze al Romaniei, de 14 miliarde metri cubi.
Exporturi de jumatate de miliard de dolari
Un prim efect al extragerii de gaze din Marea Neagra ar fi stoparea importurilor din Rusia. "Avand in vedere pretul ridicat al gazelor de import, se va face economie, pentru ca gazul din Marea Neagra nu va intra la acelasi pret, fiind o resursa suverana a Romaniei", considera expertul in energie Ionut Purica.
Potrivit acestuia, un alt efect va fi demararea de exporturi. "Din cele peste 6 miliarde de metri cubi de gaze extrase de Petrom si Exxon, 4 miliarde ar acoperi consumul intern iar restul de peste 2 miliarde ar putea fi exportate, valoarea acestora putand ajunge la 500 de milioane de dolari", estimeaza Purica.
Un alt specialist, din piata gazelor naturale, este de parere ca principala piata de export gaze pentru Romania este Vestul Europei.
La randul sau, Purica apreciaza ca pot fi piete de export tarile cu care suntem legati prin conducte. "O parte din export s-ar putea realiza prin conducta Arad-Szeged, prin care Romania importa in prezent gaze. Am putea exporta si in Moldova si Bulgaria, catre care exista proiect de constructie a unei conducte", precizeaza expertul.
Gaze mai ieftine
Pe langa faptul ca nu va mai fi dependenta de gazele rusesti si va putea re