Muzica... scânteia divină ce poate aprinde focul în sufletul omenesc. Muzica, cea care poate face dintr-un suflet răvăşit o catedrală! Pornind de la inimă, ea nu poate greşi drumul care tot la inimi va ajunge! Cine sunt însă cei care netezesc drumurile? Cei aleşi de Dumnezeu să ne dăruiască bucuria fără egal, bucuria care poate schimba lumea, pentru că... poate schimba oamenii! Un prinţ al baghetei – aşa l-a dezmierdat lumea pe braşoveanul Ilarion Ionescu Galaţi!
I. Ionescu-Galaţi împlineşte 76 de ani în septembrie, dar e la fel ca acum 10 sau 20 de ani: pasionat de muzică şi de dirijat, energic şi relaxat în acelaşi timp, iubitor de spectacol, privind viaţa cu umor. Agreează mai ales lucrările ce aparţin spiritului bella musica şi le interpretează din tot sufletul, redându-le în cele mai vii şi mai calde nuanţe.
I.Ionescu-Galaţi este muzician până în vârful unghiilor, are şi talent (de aici dezinvoltura sa neobişnuită), şi o tehnică dirijorală şlefuită.
Auzul său absolut a devenit proverbial. Aflat, la 76 de ani, parcă în apogeul carierei muzicale, maestrul Ilarion Ionescu-Galaţi cucereşte şi fascinează nu atât prin calităţile sale artistice – pe care le-a probat cu prisosinţă, ci mai ales prin capacitatea extraordinară de a crea concerte-spectacol, de a introduce publicul în atmosfera muzicii mari – indiferent că dirijează pe marile scene ale lumii ori în Bucureşti, Braşov sau în Botoşani. Ionescu-Galaţi este denumit şi „dirijorul pictor”, Omul-orchestră, iar auzul său absolut a devenit proverbial.
Bursier la Ecole Normale de Paris. A studiat vioara la Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din București. Fiind bursier la Ecole Normale de Paris, a studiat tehnica și arta conducerii orchestrelor simfonice. Apoi, se perfecționează în SUA cu mari dirijori.
Din 1968, de la întoarcerea sa în România, a devenit dirijor permanent al orche