Profesorul Dan Chihaia parcurge intr-un an scolar 12.000 de kilometri, adica suficient cat sa inconjoare o data Pamantul. Cele 200 de drumuri dus-intors de la Iasi la Probota il costa, anual, 2.400 lei n Banii nu ii sunt decontati. Mai clar spus: din cele 12 salarii de 1.200 lei cat primeste intr-un an, doua se duc exclusiv pe transport.
Profesorul de engleza Dan Chihaia cheltuieste lunar pe naveta 240 de lei. Este o felie substantiala din salariu sau
Peste 1.400 de dascali din judetul Iasi au fost mai putini norocosi cand s-au impartit posturile si au ajuns sa predea in mediul rural, la distante de zeci de kilometri de locul in care isi au domiciliul. Pentru acestia, legislatia prevede decontarea transportului. Conform legii, sumele de bani trebuie platite de consiile locale unde se gasesc scolile. Numai ca, de la teorie la practica este cale lunga. Astfel ca din cei 1.400 de navetisti din Iasi, 30% nu primesc nici acum banii pe transport.
Nesimtirea primarilor Liderii de sindicat din invatamantul preuniversitar au doar doua explicatii pentru aceasta situatie. In cateva cazuri este vorba despre incapacitatea localitatilor de a suporta sumele. Desi vorbim de sume modice, sunt intr-adevar consilii locale au bani putini. A doua explicatie o ofera, raspicat, Laviniu Lacusta, liderul USLIP Iasi. “In cele mai multe cazuri este vorba despre nesimtirea si nepasarea primariilor. Multe dintre ele au banii, dar pur sI simplu refura sa-i dea”, a spus Laviniu Lacusta. Printre primariile ai caror alesi refuza sa deconteze transportul profesorilor navetisti sunt cele din Miroslava, Mogosesti, Grajduri, Comarna, Mironeasa si Prisecani. Sunt probleme si la Probota si Harmanesti. De altfel, sindicatul a actionat in judecata primariile de la Grajduri, Mogosesti, Scheia, Prisecani sI Ungheni. In premiera, Primaria Ungheni a fost obligata de insta