Duminică dimineaţă, pe platoul Brigăzii 81 Mecanizată "General Grigore Bălan" din Bistriţa s-a desfăşurat un ceremonial militar, prilejuit de celebrarea a 64 de ani de la înfiinţarea Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord.
Ţara noastră devenea membru cu drepturi depline a NATO abia în 29 martie 2004, acest lucru fiind declarat la acea vreme "cel mai mare succes al politicii externe româneşti". România şi-a depus oficial candidatura la NATO în 1993 şi un an mai târziu, a fost primul stat care a răspuns invitaţiei lansate de Alianţă de a participa la Parteneriatul pentru Pace, program destinat cooperarii euro-atlantice în materie de securitate, cu rol major în procesul de includere de noi membri în NATO.
În aprilie 1999, NATO a lansat Planul de acţiune în vederea admiterii de noi membri (Membership Action Plan - MAP). România şi-a elaborat propriul Plan naţional anual de pregătire pentru aderare (PNA), care stabilea obiective, măsuri şi termene de realizare în vederea aderării la Alianţă.
La Summit-ul NATO de la Praga, din noiembrie 2002, pe baza evaluării progreselor înregistrate de statele candidate, şefii de state şi de guverne ai ţărilor membre ale NATO au decis invitarea României, alături de alte şase state - Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Slovacia, Slovenia, să înceapă convorbirile de aderare la Alianţa Nord-Atlantică. Protocoalele de aderare la NATO pentru România şi celelalte şase state invitate să adere au fost semnate în cadrul unei ceremonii desfăşurate la Bruxelles, la 26 martie 2003.
La 29 martie 2004, România a aderat la NATO prin depunerea instrumentelor de ratificare la Departamentul de Stat al SUA, stat depozitar al Tratatului Alianţei Nord-Atlantice. Pe baza unei propuneri legislative, începând cu anul 2005, "Ziua NATO în Romania" se sărbătoreşte in prima duminică a lunii aprilie.
Brigada 81 Mecanizată a acţio