Cunoscută de milenii, medicii antici greci au prescris leurda ca întăritor şi detoxifiant. Era folosită de daci pentru vindecarea rinichilor şi eliminarea otrăvurilor din sânge. Leurda este plină de substanţe binefăcătoare pentru corpul uman: vitamine, săruri minerale şi proteine. Frunzele de leurdă se culeg înainte de apariţia florilor deoarece îşi pierd mult din calităţi. Salate, supe, piureuri sunt câteva din modurile în care se poate folosi leurda în bucătărie. Este interzisă mamelor care alăptează deoarece pot provoca colici sugarului şi poate schimba calitatea laptelui matern.
După o iarnă cu multă zăpadă şi mult ger venirea primăverii aduce şi zarzavaturile pădurii în atenţia noastră, zarzavaturi care sunt adevărate leacuri pentru organismul nostru ce trebuie curăţat de toxine şi întărit sistemul său imunitar. Leurda este unul dintre aceste zarzavaturi pe care o recunoaştem în pădure după mirosul pătrunzător de usturoi şi frunzele în formă de paloş, asemănătoare cu frunzele lăcrămioarelor. Este unul din cele mai puternice remedice din farmacia pădurii pe care îl avem la dispoziţia noastră primăvară de primăvară. Şi nu întîmplător este bună de consumat primăvara, atunci când oamenii ies slăbiţi după iarnă.
Leurda, Allium ursinum sau usturoiul ursului, este plină de substanţe binefăcătoare pentru corpul uman. Conţine surfură de alil, substanţa care îi imprimă gustul şi mirosul specific usturoiului, vitamine, săruri minerale şi proteine. Datorită acestor componenţi, leruda are numeroase virtuţi terapeutice, fiind de un real ajutor în lupta cu bolile şi un tonic natural dinamic.
Leruda o putem găsi în pădurile din toată ţara. În perioada martie-aprilie este printre primele plante care apar dintre frunzele putrede din pădure. Se culeg înainte de apariţia florilor deoarece îşi pierd mult din calităţi. Se aleg frunzele tinere astfel încât să nu af