Doctorul Tudor Ciuhodaru va depune luni un proiect legislativ ce prevede scaderea TVA-ului de la 24 % la 19%. Deputatul vrea astfel sa creeze cel putin 100.000 de locuri de munca prin stimularea mediului de afaceri autohton, sa creasca nivelul de trai si sa reduca evaziunea estimata la 2 milioane de euro pe ora.
,,Romania are una din cele mai mari cote ale TVA-ului din UE ,de 24%, fiind depasita doar de Ungaria (27%), Suedia si Danemarca cu cate 25%. Pentru a avea un termen de comparatie cele doua mari economii ale zonei euro, Germania si Franta, au rate TVA de doar 19% si, respectiv, 19,6%. Scopul cresterii TVA-ului de la 19% la 24% a fost cresterea incasarilor bugetare. Acesta a fost realizat doar partial fiind subminat de multiplele efecte negative asupra consumatorilor, mediului de afaceri, fortei de munca si chiar a incasarilor bugetare.
Concret:
1. Consumatorii au fost fortati sa cumpere mai scump aceleasi produse, cu preturile crescute artificial, avand drept consecinte imediate scaderea consumului si, pe termen mediu si lung, scaderea nivelului de trai.
2. Mediul de afaceri a fost obligat sa vanda mai scump aceleasi lucruri avand drept consecinta imediata scaderea volumului de vanazari iar pe termen mediu si lung scaderea productiei si a profitului. Sansele de dezvoltarea a firmelor romanesti au fost reduse drastic, ele fiind, practic, eliminate de pe piata comunitara.
3. Angajatii au fost afectati de cresterea somajului si a muncii la negru.
4. Incasarile bugetare nu au crescut in aceeasi proportie cu aceasta taxa datorita scaderii volumului de marfuri comercializate, a productiei si a numarului de locuri de munca, simultan cu accentuarea evaziunii, somajului si muncii la negru.
Reducerea TVA are multiple efecte favorabile: reducerea evaziunii si a muncii la negru, cresterea si diversificarea consumului