Îngrăşarea – şi ca urmare obezitatea – este un fenomen social. Obezitatea este, întrucâtva, sub-produsul civilizaţiei. Potrivit unor studii recente, Romania ocupă locul 3 în Europa ca număr de cazuri de obezitate, cifrele fiind alarmante, 50% din populaţia ţării noastre suferă de supraponderabilitate şi 25% suferă de obezitate. Rezultatul? Speranţa de viaţă scade cu 3 ani în cazul supraponderalilor, cu 6 ani la bărbaţi şi 7 ani la femei în cazul obezităţii.
Dacă observăm ce se petrece în societăţile primitive, putem constata că, în general, această problemă nu există. De asemenea, obezitatea este inexistentă la regnul animal, cel puţin la speciile care trăiesc în mediul lor natural, numai animalele domesticite de om cunosc această suferinţă.
Paradoxal, tocmai în societăţile cele mai evoluate se întâlneşte cel mai des excesul ponderal. De altfel, fenomenul a fost constatat de-a lungul întregului curs al istoriei.
Cu unele excepţii, cei mai graşi indivizi se găseau întotdeauna la categoriile sociale cele mai bogate. Deseori, excesul de greutate era considerat ca o virtute. Era simbolul reuşitei sociale, dar şi al sănătăţii înfloritoare. Nu se spunea gras şi sănătos?
Astăzi mentalităţile au evoluat, deoarece – în afara faptului că s-au modificat canoanele de frumuseţe – oamenii au devenit conştienţi de neajunsurile greutăţii prea mari. Obezitatea este considerată un pericol, deoarece se ştie că reprezintă un mare factor de risc pentru sănătate.
Citeste mai mult pe fitness-nutritie.ro
Citeste si Impactul zahărului asupra obezității