Cele mai importante societăţi de stat din domeniul energiei electrice şi gazului metan urmează să se privatizeze în cursul acestui an, conform declaraţiei ministrului delegate al energiei, Constantin Niţă. Economistul Ilie Şerbănescu consideră că acest proiect va desfiinţa economia românească şi va duce la scumpirea acestor produse, în detrimental consumatorului casnic captiv. Cele mai importante societăţi de stat din domeniul energiei electrice şi gazului metan urmează să se privatizeze în cursul acestui an, conform declaraţiei ministrului delegate al energiei, Constantin Niţă. Economistul Ilie Şerbănescu consideră că acest proiect va desfiinţa economia românească şi va duce la scumpirea acestor produse, în detrimental consumatorului casnic captiv.
Guvernul a declanşat ieri oferta de vânzare a Transgaz. Oferta se încheie pe 16 aprilie, iar statul speră să obţină între 68 şi 91 de milioane de euro din vânzarea acţiunilor.
„Luna viitoare urmează Nuclearelectrica, în septembrie va fi Romgaz şi Complexul Energetic Oltenia, dar şi Hidroelectrica dacă va ieşi din insolvenţă până la 1 iulie", a declarat ministrul delegate al energiei, Constantin Niţă, miercuri, la Bursa de Valori Bucureşti, cu ocazia lansării ofertei Transgaz.
"Aceste companii de stat, care sunt rentabile, nu trebuie privatizate sub nici o formă. Vorbim aici de societăţi de stat care au monopol pe energie şi gaze naturale. Cât timp monopolul este la stat, presiunea publică poate impune un anumit nivel al preţurilor. Când monopolul este la privat, acesta va face ce vrea cu preţurile - pe spinarea clienţilor români care sunt captivi şi nu au cum să riposteze. Ori cumperi energie electrică la preţul impus, ori stai pe întuneric.
Ca atare, aceste privatizări, care nu sunt necesare, vor duce la desfiinţarea economiei româneţti, pe de o parte, şi la explozia preţurilor la energie şi gaze, p