În zona euro domneşte recesiunea.Noi măsuri restrictive, ar echivala cu o adâncire a crizei, susţin unii experţi. Dar criza datoriilor nu poate fi combătută cu şi mai multe datorii, susţin alţii. Cine are dreptate?
La insistenţele creditorilor, economiile lovite de criză din sudul Europei au fost nevoite să reducă salariile şi să mărească impozitele. Acum ele se găsesc într-un cerc vicios format din recesiune, şomaj în masă şi datorii crescânde. Economistul german, Peter Bofinger, compară situaţia actuală cu cea din perioada Republicii de la Weimar şi acuză măsurile de austeritate ca fiind principalele vinovate de situaţia dezolantă. "Starea Greciei este cauzată, nu în ultimul rând, de terapia de şoc politico-economică", spunea Bofinger într-un interviu recent.
Terapie de şoc împotriva căreia au votat recent şi alegătorii italieni. Guntram Wolff, director adjunct al institutului Bruegel din Brüssel, crede că este numai o chestiune de timp până când şi în Spania va avea loc un derapaj politic.
"Trăind în Germani nu ne este clar cât de dramatică a ajuns situaţia din sudul Europei."
În zonă domneşte senzaţia lipsei de perspective, împotriva căreia trebuie luate măsuri urgente, după cum recomandă Wolff. Reforma fiscală trebuie să continue, dar într-un ritm mai lent. Să renunţe statele în cauză complet la pachetele de austeritate? Nu, în nici un caz, susţine expertul de la Bruxelles, întrucât :" plătesc deja dobânzi de risc mari pe pieţele financiare. Noi datorii ar creşte nivelul dobânzilor în paralel cu riscul aferent".
După părerea lui Wolf, Germania este singurul stat din zona euro care îşi poate permite asemenea inginerii financiare. Dar Germania preferă să îşi consolideze finanţele, renunţând la investiţiile publice. Astfel, Berlinul nu contribuie la revigorarea economiei din Clubul Euro, critică economistul de origin