La Iasi s-a pus la copt o afacere gigantica. O investitie de 70 milioane de euro din care 50 milioane fonduri UE nerambursabile. Peste trei ani cand va deveni functionala va antrena o cifra anuala de afaceri de aproximativ 25-30 milioane de euro, adica dintr-un foc cat jumatate din Antibiotice. Business-ul se refera la colectarea deseurilor din tot judetul, si-i va include pe toti cei peste 800.000 de locuitori. Pe scurt, toate deseurile din judet vor fi sortate, colectate si transportate la statia centrala de la Tutora. O afacere monopolista, superprofitabila, care va fi impartita in patru felii si scoasa la licitatie.
Depozit central In zonele rurale, fiecare gospodarie va primi o pubela de 120 litri pentru colectarea deseului rezidual, iar pentru deseurile reciclabile se vor amenaja puncte de precolectare, cu trei containere, pentru colectarea hartiei, sticlei si plasticului. Un astfel de punct de colectare selectiva va fi amenajat pentru aproximativ 250 de persoane. „Vom demara si campanii de informare a populatiei cu privire la colectarea selectiva”, a explicat Marius Parciu, purtatorul de cuvant al Consiliului Judetean. Un operator de salubritate, desemnat prin licitatie, va prelua periodic pubelele si le va transporta la centrul de selectare, apoi la centrul de tranzit. De aici, gunoiul va fi carat la depozitul din Tutora, care va fi extins si modernizat.
Centru la Ruginoasa Pentru a se asigura eficienta colectarii gunoiului, judetul a fost impartit in patru zone distincte. Prima zona are centrul la Ruginoasa si include atat Pascani si Targu Frumos, cat si comune mai indepartate, precum Cotnari, Ceplenita, Oteleni sau Lespezi. In total, la Ruginoasa se va aduna gunoiul produs de aproximativ 178.000 de ieseni. S-a ales Ruginoasa pentru amplasarea statiei de sortare si de transfer pentru ca localitatea se afla aproape de jumatatea distantei dint