Preşcolarii şi elevii sunt săptămâna aceasta în vacanţă. Este un bun prilej de reflecţie pentru directori, cadre didactice şi părinţi în ceea ce priveşte campania noastră referitoare la introducerea triajului zilnic la grădiniţele cu program normal.
După ce săptămâna trecută v-am prezentat opiniile reprezentanţilor Primăriei Focşani şi ale celor ai Inspectoratului Şcolar Judeţean, care au fost de acord cu demersul nostru, astăzi vă prezentăm punctul de vedere al Direcţiei de Sănătate Publică, al cărei director, medic de meserie, precizează că „riscul la care sunt expuşi copiii în faţa bolilor contagioase este acelaşi“. „Posturile vacante sunt blocate, motiv pentru care nu se pot face angajări. Solicitare pentru suplimentarea posturilor trebuie să facă Primăria, pentru că personalul medical din aceste unităţi este pe statul de funcţii al Primăriei, dar plătit de către Ministerul Sănătăţii. Noi ne dorim ca bugetul să fie suplimentat, în vederea asigurării de personal me-dical suficient. În acest sens, se poate face o adresă comună cu Primăria către Ministerul Sănătăţii pentru suplimentarea bugetului. Ţinând cont de faptul că personalul medical este insuficient, triajul epidemiologic se realizează din ce în ce mai greu, deşi acesta este obligatoriu. Triajul epidemiologic trebuie efectuat atât la grădiniţele cu program normal de 4 ore, cât şi la cele cu program prelungit de 8 ore, deoarece riscul la care sunt expuşi copiii în faţa bolilor contagioase este acelaşi. Pe lângă cadrele medicale, şi cadrele didactice trebuie să sprijine la supravegherea bolilor”, a declarat medicul Cătălin Graur, directorul DSP Vrancea.
Ne dorim să nu rămână totul la nivel declarativ, iar Primăria Focşani, dar şi celelalte primării din judeţ, să facă demersurile necesare alături de DSP, astfel încât posturile de asistente medicale în grădiniţe, şcoli şi licee să fie suplimentat