* "Se păstrează în mod voit ceaţa asupra activelor statului, pentru a putea fi preluate de anumite persoane la un preţ de nimic", susţine Cristian Pârvan
Ţara noastră este un mare lohn industrial, este de părere Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), care opinează că "noi producem atât cât vor alţii", având în vedere că mare parte din companiile care activează în industria autohtonă au capital străin.
Potrivit domniei sale, din cele pes-te 15.000 de grupuri de companii străine prezente în România, doar 100 au centru de decizie în ţara noastră.
Cristian Pârvan ne-a spus: "În cadrul acelei strategii de reindustrializare la care domnul Vosganian (n.r. ministrul economiei Varujan Vosganian) lucrează, deşi termenul de < reindustrializare > nu mi se pare unul propriu pentru ceea ce se vrea, oamenii de afaceri propun ca, în primul rând, să se vadă ce putem să fabricăm la noi în ţară, pentru că cea mai mare parte din industria noastră este lohn. Suntem un mare lohn indus-trial".
În urmă cu câteva zile, ministrul Vosganian a spus că "statul trebuie să se retragă complet din economie, privatizând tot ce se poate privatiza", în vederea reindustrializării economiei.
Potrivit lui Varujan Vosganian, Ministerul Economiei lucrează la o Strategie de reindustrializare a Româ-niei, al cărei draft urmează să fie finalizat în luna iunie, estimându-se că proiectul în sine va fi gata la finalul acestui an, având aplicabilitate pe termen lung, până în 2020.
Oamenii de afaceri nu sunt, însă, de acord cu ştergerea statului din economie, susţinând că nu mai exis-tă altă ţară în care statul să nu facă parte din economie.
"Retragera statului din economie are logică doar dacă statul are interes, dar... trebuie să deţinem şi noi un record în Guiness Book", consideră Cristian Pârvan.
Nici Ionel Blănc