Spitalele din Gorj au făcut, vineri, primele externări după ce a intrat în vigoare coplata. Deşi valoarea acesteia este de 5 sau 10 lei, oamenii refuză să plătească motivând că au cheltuit foarte mulţi bani pe medicamente în perioada spitalizării. Directorii de spitale spun că nu au cum să-i oblige pe pacienţi, singura posibilitate de a recupera banii fiind aceea de a-i chema pe oameni în faţa instanţelor, însă cheltuielile de judecată sunt prea mari faţă de coplată. „Mai bine plătim din buzunar”, a spus un medic.
Pacienţii gorjeni refuză să-şi achite coplata la externare. Oamenii spun că au cheltuit foarte mulţi bani pe medicamente şi că nu-şi pot permite să facă cheltuieli în plus. Ba mai mult, spun că la externare spitalul ar trebui să le plătească contravaloarea medicamentelor pe care le-au cumpărat, deşi trebuiau să le primească gratuit. „Nu voi plăti nici un leu. Nu am mai bani nici de drum. Am cheltuit foarte mulţi pentru medicamente. În perioada în care stau internată trebuie să beneficiez de tratament, toate antibioticele le-am cumpărat eu. Pentru ce să plătim, ar trebui spitalul să ne deconteze nouă cheltuielile cu medicamentele. După ce am muncit atâţia ani şi am plătit CAS-ul degeaba, nu voi mai plăti şi la bătrâneţe”, a precizat Ana Ionică, pensionară.
Directorii de spitale spun că pacienţii îi anunţă la externare că nu au bani să plătească. „La mine a venit un pacient şi mi-a spus direct că nu are 10 lei pentru coplată. N-am avut ce să-i fac, i-am urat sănătate şi omul a plecat. În zilele cu externări asistenta şefă trece prin saloane cu chitanţierul în mână şi îi întreabă pe oameni dacă au bani pentru coplată. Cei care au plătesc, cei care nu, refuză”, a declarat Constantin Târziu, managerul Spitalului Târgu Cărbuneşti.
Încasările din coplată vor fi nesemnificative
Managerii spun că nu-i pot obliga pe oamenii să plătească, sin