Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, îndeamnă oamenii, cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii, să-şi verifice periodic tensiunea arterială, pentru a preveni riscul de infarct miocardic sau accident vascular.
Din 1950, Ziua Mondială a Sănătăţii este celebrată în fiecare an pe 7 aprilie, cu o temă care evidenţiază un domeniu prioritar. În acest an, Ziua Mondială a Sănătăţii are ca temă "Hipertensiunea arterială".
Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, consideră că prevenţia este o investiţie pe termen lung în sănătatea populaţiei.
"De aceea, îndemnul meu către cetăţeni este să-şi verifice periodic tensiunea arterială, pentru a preveni riscul de infarct miocardic şi accident cerebral", a spus Eugen Nicolăescu, citat într-un comunicat de presă al Ministerul Sănătăţii.
Ministrul a adăugat că va acorda o mare atenţie programelor de prevenţie primară, respectiv combaterea factorilor de risc înainte de apariţia bolilor, precum şi de prevenţie secundară, care presupune depistarea precoce a maladiilor deja instalate.
Hipertensiunea arterială este o boală cronică care se manifesta prin înregistrarea de valori crescute ale tensiunii arteriale, peste limitele normale. Boala nu are simptome specifice, de aceea se mai numeşte "ucigaşul tăcut", fiind un factor de risc major pentru creier, accidente vasculare sau atacuri ischemice tranzitorii, pentru inimă, angină, infarctul de miocard, insuficienţa cardiacă sau alte boli cardiace, renale, dar şi pentru diabetul zaharat, a precizat ministerul Sănătăţii în comunicatul citat.
Hipertensiunea arterială poate fi prevenită printr-un control al factorilor de risc, cum ar fi dieta nesănătoasă, consumul de alcool şi tutun şi lipsa de activitate fizică. Dacă nu se iau măsuri la momentul potrivit pentru a reduce expunerea la aceşti factori, incidenţa bolilor car