Reorganizarea Ministerului Sănătăţii, lansată deja în discuţie, a determinat Federaţia Sanitas să înainteze propuneri privind soarta sindicaliştilor din Direcţia de Sănătate Publică.
Federaţia Sanitas pledează pentru menţinerea actualei structuri a departamentului de supraveghere, a serviciului de control şi a laboratoarelor şi subordonarea lor tot ministerului şi după reorganizare. Argumentul sindicaliştilor este acela că „prin trecerea anumitor componente la autorităţile locale s-ar realiza politici de sănătate locale şi nu unitare, la nivelul întregii ţări”.
„Milităm pentru păstrarea specialiştilor (medici, epidemiologi, medici igienişti şi de sănătate publică, asistenţi de igienă, medici de laborator, biologi, ecologi), întrucât formarea unui specialist în domeniu este grea, necesită timp şi investiţii de lungă durată. Aceşti medici şi asistenţi de igienă nu pot trece la patul bolnavului, deoarece specialitatea acestora nu le permite decât să lucreze în nucleele de prevenire şi combatere a infecţiilor nosocomiale (SPCIN) din cadrul unităţilor sanitare sau în cabinetele şcolare, ori în acest moment aceste posturi sunt ocupate aproape în totalitate”, mai menţionează forul care reprezintă şi o parte a angajaţilor din DSP Olt.
În planul de reorganizare a DSP-urilor se prevede înfiinţarea a opt direcţii regionale şi 35 de oficii. Deocamdată este încă în dezbatere ce va fi păstrat la oficiile juridice, ca propunere fiind, spre exemplu, transferul biroului de avize către consiliile judeţene. Totodată, prin reorganizarea MS va fi înfiinţată şi o agenţie naţională de programe, solicitarea SANITAS fiind aceea ca departamentul de programe din DSP, sau parte din personal, să fie preluat în această nouă structură. S-a mai solicitat revenirea cabinetelor de medicină şcolară şi a cabinetelor stomatologice din şcoli în subordonarea MS şi menţinerea l