Jurnalistul clujean Ion Novăcescu şi-a lansat la Bucuresti noua sa carte. "Linsajul mediatic în politica românească. 1919. Adevărul versus Brătianu", lucrare apărută la Editura Adevărul.
Cartea a fost prezentată publicului de jurnalistul Ion Cristoiu, de decanul Facultăţii de Istorie a Universităţii din Bucureşti şi fost ministru de externe al României Adrian Cioroianu şi de fostul preşedinte al PNL, Valeriu Stoica.
Alături de autorul cărţii, cei trei au analizat şi epoca istorică în care s-a produs primul linşaj mediatic în politica românească, cel practicat de ziarul Adevărul, în 1919, împotriva premierului liberal Ion I.C. Brătianu. Novăcescu arată în cartea sa că în urma acelei agresiuni mediatice, care a durat 333 de zile, Brătianu şi PNL au pierdut primele alegeri parlamentare organizate în România, în baza votului universal, introdus de guvernul Brătianu, în noiembrie 1918.
Cartea jurnalistului clujeană este o premieră în publicistica şi istoriografia românească din două motive. Primul. precizat de reprezentantul Editurii Adevărul, Alex Catalan, este că volumul e prima carte care abordează şi analizează linşajul mediatic în politică şi presă. Novăcescu oferă şi o definiţie a acestei operaţiuni mediatice, pe care el o caracterizează a fi "deosebit de agresivă", "non-jurnalistic" şi "forţă întunecată" a celei de-a patra puteri".
Novăcescu prezintă şi analizează, în primul capitol al cărţii, deosebirile fundamentale dintre o campanie de presă şi linşajul mediatic, arătând că de această operaţiune se ocupă o categorie aparte de jurnalişti, pe care el îi numeşte: "justiţiari" şi "călăi mediatici". Importantă este, în acest context, şi relevarea originii sintagmei "nimeni nu câştigă un război cu presa", expresie care, susţine Novăcescu, a apărut în urma primului linşaj mediatic din România.
Al doilea motiv pentru care cartea e o prem