Salariile gorjenilor sunt printre cele mai mari din România, însă rata mare a criminalităţii şi numărul ridicat al şomerilor au tras în jos judeţul care s-a clasat pe locul 15 în topul judeţelor cu cel mai bun nivel de trai din România.
Clasamentul întocmit de gândul s-a bazat pe o serie de punctaje acordate în funcţie de şapte indicatori socio-economici relevanţi, respectiv şomajul, salariul mediu net, suprafaţa spaţiilor verzi în oraşe, rata criminalităţii, gospodăriile conectate la reţeaua de canalizare, contribuţia locuitorilor la economia locală (PIB pe cap de locuitor) şi speranţa de viaţă.
Un gorjean câştigă un salariu mediu net de 1.584 de lei pe lună, cu trei procente mai mult decât media naţională de 1.538 de lei. Gorjenii ocupă astfel locul patru în clasamentul judeţelor cu cele mai mari salarii din România, fiind devansat doar de Municipiul Bucureşti şi de judeţene Ilfov şi Cluj.
(Click pentru a mări)
FOTO: gândul.info
Un alt punct forte al judeţului este productivitatea muncii, respectiv aportul fiecărui cetăţean la economia locală. Din datele Comisiei Naţionale de Prognoză reiese că un gorjean contribuie cu 7.071 de euro la produsul intern brut, cu peste 200 de euro mai mult decât media naţioanlă.
O productivitate mare a muncii înseamnă, în teorie, un mediu de afaceri puternic şi competitiv, însă economia din Gorj este dominată de Complexul Energetic Oltenia, companie de stat alcătuită prin fuziunea Complexului Energetic Turceni, a Societăţii Naţionale a Lignitului şi a Complexului Energetic Rovinari.
Cele trei companii au avut în 2011 afaceri cumulate de peste 856,6 milioane de euro şi circa 17.000 de angajaţi.
De asemenea, gorjenii nu se bucură de prea multe parcuri. Suprafaţa spaţiilor verzi din localităţile gorjene este de circa 165 de hectare, ceea ce plasează judeţul pe locul 35 la nivel