Conducerea Spitalului Municipal de Urgență Roman a început întocmirea documentației necesară pentru încheierea noului contract-cadru de finanțare cu Casa de Asigurări de Sănătate Neamț.
Ca o noutate, în acest an, accentul se va pune mai mult pe activitatea cabinetelor medicale din ambulatoriul de specialitate al spitalului, fiind introdusă așa-numita internare de 24 de ore. Aceste internări ar putea spori veniturile spitalului, în condițiile în care finanțarea pentru pacienții externați a scăzut.
“Trebuie să maximizăm activitatea de ambulatoriu, pentru că aceasta aduce bani în plus secțiilor și compartimentelor spitalului. Ca o noutate, a apărut această internare de 24 de ore. Ea reprezintă un risc, pentru că noi nu știm încă foarte clar care sunt cu exactitate diagnosticele care pot fi rezolvate în cadrul acestei spitalizări. Există riscul să internăm un bolnav pe o fișă de spitalizare continuă, adică să stea trei patru sau cinci zile în spital, dar diagnosticul pentru care este internat să corespundă unei spitalizări de 24 de ore. Acest lucru ar atrage după sine pierderea unor bani pentru fiecare secție, pentru că vom fi plătiți doar în regim de spitalizare de 24 de ore”, a declarat medicul Cătălina Pălăncianu, managerul interimar al spitalului.
Potrivit acesteia, medicii din spital au fost rugați să studieze foarte bine cazuistica, pentru a nu fi puși în asemenea situații. “Trebuie să avem grijă să nu greșim, iar diagnosticele să fie corecte. Pentru pacienții care beneficiază de internare pentru 24 de ore, casa de asigurări ne decontează o sumă fixă. Pentru specialitățile chirurgicale, fiecare internare de 24 de ore costă o treime din tariful decontat pentru un pacient externat, care este de 1.380 de lei, iar pentru specialitățile de medicină internă ni se decontează o cincime din acest tarif”, a explicat managerul interimar al spit