Europarlamentarul Minodora Cliveti considera ca romii, care reprezinta cea mai mare minoritate etnica a Europei, se confrunta frecvent cu prejudecati, intoleranta, discriminare si excluziune. Spre exemplu, cetatenii de etnie roma din Romania continua sa fie discriminati pe piata muncii, avand in vedere faptul ca acestia prefera sa lucreze in alte state membre UE.
Conform unui studiu realizat in 2012 privind migratia, 67,6% dintre romi care au plecat in Italia au indicat gasirea unui loc de munca drept principalul motiv pentru plecarea din tara. Aceeasi situatie se regaseste si in cazul celor care au migrat in Spania, tara in care peste 60% dintre romii bulgari si romani au beneficiat de consiliere pentru gasirea unui loc de munca.
De asemenea, romii continua sa fie subiect de discriminare si in ceea ce priveste accesul la serviciile publice si prezentarea in mass-media, aceste atitudini fiind alimentate de stereotipuri negative si prejudecati care sunt puternic prezente in mentalitatea publica.
"Astazi sarbatorim Ziua Internationala a romilor! Ar trebui sa fie o zi in care putem sa spunem ca romii se bucura de egalitate de sanse in obtinerea unui loc de munca, de acces la servicii publice, la o locuinta decenta si o educatie adecvata pentru copii, dar, din pacate, cu toate eforturile facute la nivel european odata cu adoptarea Strategiei privind integrarea sociala şi economica a romilor in Europa, nu putem afirma ca s-a imbunatatit situatia acestora.
In calitate de raportor din partea socialistilor si democratilor europeni pe raportul privind "Aspectele de gen ale Cadrului european aferent strategiilor de incluziune nationala a populatiei Roma", voi solicita statelor membre UE, ca prin politicile nationale din toate domeniile care sunt relevante pentru incluziunea romilor, sa actioneze pentru a imbunatati viat