Scris de Otilia Șandor - Nu mai puţin de 5140 de copii din mai multe grădiniţe şi şcoli au trecut pragul săptămâna trecută pragul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” şi subunităţilor din întreg judeţul şi au învăţat cum pot preveni situaţiile de urgenţă şi mai ales cum se pot proteja şi cum îi pot ajuta pe alţii în cazul producerii unor evenimente declanşate de diferite tipuri de riscuri.
Fiecare grup de copii a trecut mai întâi pe la „ora de informare preventivă”, unde li s-au prezentat materiale despre prevenirea incendiilor la locuinţe şi păduri, anunţarea prin 112 a unei situaţii de urgenţă, tipurile de riscuri din Bihor, modul de comportare atât la şcoală cât şi acasă într-o situaţie de urgenţă. Copiii au primit afişe şi broşuri cu aceste informaţii cu teme distincte: „Alarmarea şi evacuarea în şcoli în caz de incendiu”, „Educaţia copiilor privind modul de comportare în caz de incendii şi prevenirea acestora”, „Renunţă la improvizaţii cât mai ai timp”, „Evacuează-te în siguranţă”, „10 sfaturi în caz de incendiu”, „Siguranţa copiilor în caz de incendiu”, etc…
După ora teoretică, copiii au învăţat noţiunile primare, practice, despre acordarea primului ajutor în caz de leziuni minore, au învăţat manevra Heimlich şi metoda de bază de resuscitare.
După lecţia teoretică şi cea de exerciţii, fiecare grup de copii a fost invitat să inspecteze tehnica de luptă şi operaţiunilepe care le desfăşoară pompierii pentru a-i proteja pe oameni şi bunurile acestora. Preşcolarii şi elevii au asistat la exerciţii demonstrative de stingere a incendiilor ori de salvare de la înălţime şi au avut voie să refuleze şi ei apa la ţintă.
Ca de fiecare dată, copiii au rămas impresionaţi de activitatea salvatorilor, dar şi de informaţiile primite, lecţia de la „pompieri” fiind una utilă pentru toată viaţa.