Actorii implicaţi în piaţa construcţiilor metalice pentru rezidenţe par că trec mai uşor peste criză decât vânzătorii de case de lemn şi constructorii de case tradiţionale din beton şi cărămidă. De la apariţia pe piaţă a caselor pe structură de metal uşor, în 2005-2006, numărul clienţilor care aleg această variantă a tot crescut de la un an la altul.
Casele pe structură metalică au început să fie mai căutate odată cu apariţia crizei financiare în România.
"Odată cu venirea crizei, cei ce voiau să îşi facă casă au început să caute alternative. Lipsa banilor i-au adus să se intereseze de casele pe structură de metal uşor. Firma noastră înregistrează an de an creşteri în vânzări. Anul trecut, cifra de afaceri a crescut cu 60% faţă de anul 2011. În 2011, am înregistrat o creştere a cifrei de afaceri de 100%", a spus pentru RTV.NET, Marius Rotaru, administratorul firmei SC Unic-Rotarex SRL.
Preţuri mai mici la casa pe schelet metalic
Criza a afectat şi această piaţă, în sensul că preţurile la case s-au micşorat. În anul 2007, o casă ridicată pe structură metalică costa în jur de 500 de euro metrul pătrat. În prezent, preţul unei case la cheie, construită pe structură metalică uşoară, este de aproximativ 400 de euro metrul pătrat.
Preţul se situează între preţul unei case de lemn şi al unei case construite din cărămidă şi beton
"Mulţi constructori de case de lemn le comercializează cu lemne tăiate de scurt timp din pădure. Dacă lemnul ar fi uscat, preţul unei case de lemn ar fi peste cel al unei case pe schelet metalic", a precizat Marius Rotaru.
Cum se face casa pe structură metalică
Ramele confecţionate din structură metalică se fixează de fundaţia de beton cu ancore mecanice şi fiole chimice care asigură o fixare definitivă a casei. Această modalitate de prindere presupune fixarea unor tije filetate în fundaţie cu ajutorul un