Jocul politic din spatele procedurii de numire a procurorului general şi a procurorului-sef al DNA a născut o serie de noi provocări în relaţia dintre partidele din USL şi liderii acesteia, pe de o parte, şi Traian Băsescu, de cealaltă parte.
Nu lipseşte componenţa conspiraţionistă. Adepţii acesteia văd, chiar şi în noapte, cu ochii minţii, toată această dispută din jurul numirii procurorilor ca o cabală bine pusă la punct de nişte regizori înzestraţi. Unii sunt siguri că USL-ul este mai exact decât un ceas elveţian, că o coordonare exemplară le permite să facă jocuri cu procurori sau că Traian Băsescu e mai diabolic decât dracul. În realitate, jocul este politic şi este plin câştiguri şi costuri pentru toţi actorii.
Primul diferend în USL, prima breşă. Alianţa rezistă
Ruperea USL este prima temă apărută pe agenda media. Generată de poziţionarea politică a lui Crin Antonescu faţă de decizia lui Victor Ponta, ea este în mare parte numai un semnal de alarmă. Cu toate că este o temă falsă, prima breşă în defensiva alianţei a avut loc. Dezacordul dintre social-democraţi şi liberali reprezintă numai unul dintre multiplele teste la care alianţa va fi supusă în următorii ani. Destrămarea este, deocamdată, numai un vis frumos al opoziţiei, intepretat şi reinterpretat ori de câte ori este nevoie. Atunci când se va întâmpla, nu va avea la bază un singur motiv, o decizie arbitrară sau o anumită preferinţă a uneia din părţi, ci o multitudine de motive, decizii arbitrare, preferinţe.
Alianţa D.A. s-a rupt abia după 2 ani de la preluarea puterii, în condiţiile unui asediu susţinut al lui Traian Băsescu, atât asupra PNL, cât şi asupra Guvernului condus, pe atunci, de Călin Popescu Tăriceanu. CDR, „coaliţia celor trei coaliţii”, a rezistat până la finalul mandatului. Momentan, în cadrul USL, există rezerve bune de încredere, iar o serie de obiective com