La patru ani de la evenimentele din aprilie 2009, minorii continuă să fie torturaţi în comisariatele de Poliţie şi în penitenciare, arată un raport UNICEF, lansat la Chişinău. Cei mai mulţi minori intervievaţi au declarat că au fost supuşi bătăii, de cele mai multe ori prin aplicarea loviturilor în cap, pentru a recunoaşte învinuirea adusă sau de a oferi alte informaţii.
"Îmi părea ceva absurd pentru Republica Moldova. Nu puteam să-mi dau seama cum putem opri teroarea. Credeam că doar în Africa pot avea loc asemenea revoluții", îşi aminteşte Vlad, unul dintre zecile de minori care au ajuns în comisariatele de Poliţie, în timpul protestelor violente din Piaţa Marii Adunări Naţionale, în zilele de 7 şi 8 aprilie.
După ce au fost bătuți de polițiști pentru că ar fi participat la dezordini în masă în aprilie 2009, mai mulți minori au mers la Centrul de Reabilitare a Victimelor Torturii "Memoria". Directoarea instituției, Ludmila Popovici, ne-a vorbit, pentru început, despre mărturia unui tânăr. "Când l-am rugat să sun acasă, să vină mama la comisariat, polițistul m-a lovit puternic peste ambele urechi și mie îmi țiuia tare capul. Polițistul m-a întrebat – Îți sună, vorbește cu mama", spune Ludmila Popovici.
Directoarea Centrului de Reabilitare a Victimelor Torturii susține că polițiștii deseori îi lovesc pe minori și tineri simultan peste ambele urechi, această metodă de tortură numindu-se "telefon". "Este îngrozitor, pentru că acești copii vor suferi enorm, până la surditate gravă. Vor avea nevoie de îngrijiri și chiar protezare. După evenimentele din aprilie 2009, peste 30 de minori care s-au adresat la Centru, fuseseră loviți foarte tare peste urechi, având surditatea post traumatică. Și acum în detenție am găsit doi tineri care ne-au vorbit despre această metodă clasică de tortură – ”telefon” ", precizează Popovici.
Potrivit cercetărilor