Piureul de cartofi înlocuieşte smântâna şi lintea se foloseşte în locul mielului într-o reţetă de musaca vegetariană, tocmai bună de pregătit în Postul Paştelui. Dacă nu ai un vas de copt adânc de circa opt centimetri, poţi prepara această delicatesă în două tăvi, spun cei de la „Vegetarian Times“.
Ingrediente (pentru 12 porţii)
- 5 cartofi mari, curăţaţi şi tăiaţi în bucăţi
- 4 căţei de usturoi
- ulei
- o ceapă mare, tocată
- 3 linguri de oregano
- două cutii de roşii tocate
- 180 de grame de linte verde
- o frunză de dafin
- un baton de scorţişoară
- două vinete medii, feliate
- doi dovlecei feliaţi
- 3 roşii tăiate în felii subţiri
Mod de preparare
Cartofii şi usturoiul se fierb în apă sărată zece minute, până se înmoaie şi fă apoi un piure la care adaugi ulei de măsline, sare, piper şi supa rezultată la fierbere.
Ceapa se căleşte cu oregano şi se adaugă roşiile, lintea, frunza de dafin, scorţişoara şi trei căni din supa de la cartofi. Amestecul se lasă la foc mic timp de 45 de minute, până când lintea este fragedă. Se scoate dafinul şi scorţişoara, iar lintea se pune în blender până devine o pasta consistentă. Se condimentează cu sare şi piper.
Feliile de vinete se aşază pe o foaie de copt, se presară cu sare, şi se lasă 30 de minute. Apoi se clătesc şi se usucă.
Cuptorul se încălzeşte la 180˚C. Tava se unge cu ulei şi se pune o treime din piureul de linte. Se pune un strat de vinete, urmat de dovlecei şi roşii. Deasupra se mai pune o parte din piureul de linte şi jumătate din cantitatea de cartofi. În continuare se adaugă vinetele şi apoi restul de linte şi de cartofi. Se ţine la cuptor 90 de minute, până când partea de sus este rumenită.
Poftă bună!