Fundaţia Rafael a fost gazda „şcolii altfel” a elevilor din Codlea. Dornici de a şti mai mult şi a fi mai buni, aproape 100 de elevi, însoţiţi de profesorii lor, în grupe de câte 20, au participat la activităţi care i-au ajutat să cunoască persoanele cu dizabilităţi asistate, să le înţeleagă mai bine, să le ştie nevoile şi să fie pregătiţi pentru a le ajuta şi a le primi. De asemenea, au învăţat valoarea altruismului şi a bucuriei de a fi.
După ce au primit informaţii despre fundaţie, despre istoricul şi menirea acesteia, cu ajutorul unui material power point şi a explicaţiilor oferite cu generozitate, tinerii oaspeţi au putut experimenta ce înseamnă să aibă o dizabilitate.
Astfel, pentru 15 minute, ei au trăit într-un cărucior destinat celor cu dizabilităţi locomotorii, ori au avut un picior, o mână, degetele imobilizate, au fost legaţi la ochi sau la urechi, după care au primit sarcini simple, cum ar fi: să coasă, să deseneze, să danseze, să lucreze într-o echipă pentru a reconstrui un turn din piese. Discuţiile de după jocurile de rol au fost extrem de interesante şi au evidenţiat trăiri care se vor păstra în amintirile elevilor şi îi vor ajuta să devină mai atenţi faţă de toţi semenii lor. Au urmat activităţi la atelierele de lucru, împreună cu persoanele cu dizabilităţi, munca acestora fiind mult mai valorizată, după prezentare şi după jocul de rol. Cele două ore pe care elevii din fiecare grup le-au petrecut sub îndrumarea echipei Fundaţiei Rafael au fost unele de luare aminte, dar şi vesele, căci persoanele care vin aici sunt, la rândul lor, luptătoare şi curajoase, asumându-si viata cu optimism si cu bucurie, în pofida tuturor greutăţilor pe care le înfruntă zi de zi.
Cei care doresc să se convingă sunt aşteptaţi în orice zi la sediul Fundaţiei Rafael, în Codlea, pe strada Libertăţii, nr. 22A, ori pot accesa adresa http://fundatiarafael.ro.