În municipiul Focşani, zonele de impozitare care sunt luate în calcul la stabilirea taxelor şi impozitelor locale pe terenuri şi clădiri sunt stabilite prin Hotărâre a Consiliului Local. Criteriile care stau la baza stabilirii acestor zone de impozitare (A, B, C şi D) sunt: vadul comercial, existenţa utilităţilor şi gradul de asfaltare a străzii. Fiecare stradă din Focşani este clasificată potrivit acestor criterii, pentru care se acordă câte un punctaj. Astfel, pentru cea mai bună zonă - A, strada trebuie să îndeplinească punctajul maxim, între 14 şi 12 puncte. Pentru celelalte zone, punctajele sunt: B: 12-10 puncte, C: 10-8 puncte, D: sub 10 puncte.
Poziţionarea geografică a străzii nu este luată în calcul, întrucât o stradă aflată în „buricul târgului“, cum este Tăbăcari, poate să nu aibă toate utilităţile necesare pentru a fi încadrată în zona A.
Periodic, în Focşani sunt schimbate zonele de impozitare, după reabilitările sau modernizările care se produc pe anumite străzi. În urma introducerii sistemului de alimentare cu apă şi canalizare, dar şi după reabilitarea unor străzi din cartierele Sud, Laminorul şi Mândreşti, aceste zone vor fi încadrate superior. „De doi-trei ani nu s-a mai schimbat încadrarea de zonă. Cel mai probabil, în viitorul apropiat, în urma modernizărilor, vom face reîncadrarea unor străzi, precum Mihai Viteazul sau Emanoil Petruţ din Sud“, ne-a declarat Meluş Nazâru, şeful Serviciului de Taxe şi Impozite Locale din cadrul Primăriei Focşani.
Schimbarea zonei de impozitare într-o categorie superioară presupune, implicit, şi mărirea impozitului pe teren şi clădiri. Pentru impozitul pe clădiri şi pe teren este luat în calcul un coeficient de corecţie pe zone, care pentru municipiul Focşani este de 2,40 pentru zona A, 2,30 pentru zona B, 2,20 pentru zona C şi 2,10 pentru zona D.
Impozitul şi taxa pe teren intra