Foto: Mediafax
Biserica finantata din bani de la buget sau prin impozit individual directionat catre culte sau organizatii umanitare? Dezbaterea a fost declansata de propunerea deputatului USL Remus Cernea (Partidul Verde) de a initia o lege prin care finantarea cultelor sa fie bazata pe directionarea de catre fiecare contribuabil a unei parti a impozitului pe venit catre cultul de care apartine; in cazul persoanelor care nu apartin unui cult, banii se pot duce catre o organizatie umanitara. Initiativa legislativa este "irealista si inadecvata", a reactionat Patriarhia Romana. Propunerea nu are sustinerea USL, a anuntat premierul Victor Ponta, in timp ce Radu Mazare i-a transmis lui Cernea "sa ceara scuze public bisericii, daca nu, ii rup picioarele cand il prind in Constanta".
Finantarea bisericii in alte tari europene
Franta: toate taxele religioase au fost desfiintate prin Constitutie in 1790, in urma revolutiei franceze. Legea prevede ca statul nu recunoaste si nu finanteaza niciun cult religios. In aceste conditii, 75% din veniturile cultelor sunt din colecte si donatii, restul fiind asigurat prin contributia benevola a credinciosilor care reprezinta 1% din venit, scrie Ziarul Lumina. Statul nu aloca subventii cultelor si nici nu plateste salariile clerului. Cu toate acestea, bisericile construite inainte de 1905 sunt detinute si finantate de stat, iar autoritatile locale asigura cazarea preotilor (Sursa).
Danemarca: toti membrii bisericii platesc o taxa catre aceasta, taxa care variaza in functie de oras. In general, taxa este de aproximativ 1% din venitul impozabil. Pe langa aceasta, 13% din venitul bisericii este asigurat de guvern (Sursa)
Austria: taxa pentru biserica este obligatorie si reprezinta 1,1% din venitul impozabil (Sursa). Destinatarii acestor bani sunt Biserica Romano-Catolica, Biser