În Marea Britanie, anul trecut au fost desecretizate documentele legate de conflictul armat cu Argentina de pe Insulele Falkland din 1982. S-a dovedit că atacul asupra garnizoanei britanice a fost o surpriză pentru britanici, iar poziția guvernului condus de "Doamna de Fier", Margaret Thatcher, nu a fost chiar asa de lipsita de compromis. Sub presiunea SUA, care au cerut britanicilor flexibilitate, Londra era gata să semneze un acord prin care sa cedeze Insulele Buenos Airesului.
Premierul britanic Margaret Thatcher era gata să încheie un acord cu Argentina cu privire la problema Insulelor Falkland (Insulele Malvine in Argentina). În 1982, Argentina a debarcat pe disputatele Insulele Falkland un desant care a forțat mica garnizoanai britanica să se predea. Junta militară argentiniană încerca astfel sa obțina popularitate în țară si să recâștige controlul asupra teritoriilor disputate. În plus, țările din America Latină, în special Cuba comunistă, considerau debarcarea trupelor argentiniene ca o luptă împotriva imperialismului și de recastigare a teritoriilor ocupate.
Pentru Thatcher invadarea argentinieni a venit ca o surpriză totală. S-a dovedit că "Doamna de Fier" considera prosteasca orice discutie privind posibila invazie a Insulelor Falkland: greseala pe care si-a recunoscut-o, ulterior, vorbind in fata Comisiei parlamentare pe probleme de conflict.
Cu toate acestea, când a avut loc “prosteasca” invazie, "Doamna de Fier" s-a corectat imediat și a trimis un escadron britanic spre Insulele Falkland. În luna mai 1982, în jurul insulelor au inceput luptele. Acestea au durat până la mijlocul lunii iunie, când britanicii au recâștigat controlul deplin al insulelor.
Din documentele desecretizate reiese ca Thatcher a adresat personal o cerere președintelui Franței, François Mitterrand, sa opreasca furnizarea catre Peru a rachetelor Exocet,