Cercetătorii francezi au conceput un tratament promiţător care creşte rezistenţa şi forţa musculară a pacienţilor adulţi suferind de distrofie facio-scapulo-humerală (FSHD), cea mai răspândită formă de miopatie în Franţa.
“Atunci când boala mea a fost diagnosticată în urmă cu 13 ani, cercetările păreau să avanseze foarte lent, dar, după ce au fost publicate aceste rezultate foarte promiţătoare ale studiului realizat la Montpellier, speranţa mi-a revenit cu adevărat”, afirmă Laurence Plévert, o pacientă a cărei miopatie FSHD a fost diagnosticată la vârsta de 30 de ani, informează lefigaro.fr.
Studiul terapeutic realizat pe 54 de persoane, timp de 17 săptămâni, la CHU din Montpellier, a arătat că administrarea suplimentară de antioxidanţi permite bolnavilor trataţi să îşi regăsească forţa musculară şi rezistenţa la efort, acestea fiind efecte nete şi foarte încurajatoare.
FSHD sau distrofia facio-scapulo-humerală este forma cea mai frecventă dintre toate afecţiunile musculare ereditare, chiar dacă ea este mult mai puţin cunoscută decât miopatia Duchenne, promovată în presa franceză mai ales de Teledonul din 1987. Aşa cum arată şi numele ei, FSHD afectează mai întâi muşchii feţei, apoi cei ai centurii scapulare (care menţin omoplaţii) şi apoi cei ai braţelor. În cazurile cele mai grave, picioarele sunt şi ele afectate, iar pacienţii trebuie să se deplaseze într-un scaun cu rotile. Boala este cel mai adesea declarată între adolescenţă şi vârsta de 30 de ani, dar poate fi diagnosticată uneori şi la copii.
Rezultatele studiului de la Montpellier sunt cu atât mai impresionante cu cât ele au fost obţinute cu ajutorul unor produse simple şi deja disponibile în comerţ – vitamine şi oligoelemente. “Nu este vorba de orice produs luat la întâmplare, ci de suplimente care au fost special alese pentru a lupta împotriva stresului oxidant care a fost ob