Primarii localităţilor în care Complexul Energetic Oltenia exploatează cărbunele sunt invitaţi astăzi la discuţii cu conducerea Diviziei Miniere. Principalul punct care va fi discutat se referă la taxa de excavare, pe care primăriile sunt obligate să o perceapă, dar exploatările miniere refuză să o plătească. Doar Primăria Motru are de primit 50 de miliarde de lei vechi.
Reprezentanţii primăriilor pe raza cărora CEO are deschise cariere se vor întruni astăzi pentru a discuta pe tema taxei de excavare. Invitat la discuţii este şi primarul din Motru, Dorin Hanu. Anul trecut, Curtea de Conturi a dispus primăriei începerea demersurilor pentru recuperarea sumelor din taxa de excavare pentru fronturile de lucru deschise de CEO la Carierele Lupoaia şi Roşiuţa.
Reprezentanţii CEO consideră nelegală taxa şi au contestat decizia de impunere a primăriei în instanţă. “E o măsură a Curţii de Conturi pe care noi am pus-o în aplicare, ei au contestat-o în instanţă, ne-au suspendat execuţia şi acum se judecă pe fond. Sunt toate primăriile care au pe raza lor teritorială cariere care aparţin Diviziei Miniere. Această taxă de excavare trebuia plătită la începutul perioadei de exploatare, se plăteşte o singură dată, taxa este destul de mare, numai la Motru este de vreo 53 de miliarde bani vechi. Curtea de Conturi a calculat pe suprafaţa pe care ei o au impusă la noi la registrul agricol. Ei ar vrea să nu plătească deloc, consideră că această taxă nu este legală, având în vedere că ei îşi plătesc impozitul pe teren, dar este o altă taxă impusă prin Codul Fiscal”, a declarat Dorin Hanu, primarul din Motru.
În data de 11 aprilie este termenul de judecată dintre CEO - Sucursala Divizia Minieră Târgu Jiu şi municipiul Motru - primar, obiectul dosarului fiind suspendarea executării deciziei de impunere şi anularea actului administrativ.
Carierele private au plătit