În loc sã ajute producãtorii de energie electricã de pe piata liberã, Guvernul îi torpileazã cu tot felul de mãsuri, unele cu caracter pur social si mai deloc economic. Situatia stârneste îngrijorare si în judetul Hunedoara, unde piata producãtorilor s-a lãrgit nu de mult.
Unul dintre cei mai noi vânzãtori de energie electricã de pe piata internã, care si-a cãpãtat si independenta energeticã este ApsaServ Valea Jiului, care a reusit sã vândã la preturi competitive electricitatea suplimentarã, injectatã în sistemul energetic national. Activitatea, independentã de cea de bazã – care vizeazã furnizarea de apã potabilã si servicii de canalizare pe Valea Jiului – a adus beneficii nesperate operatorului. Astfel, primul contract a fost încheiat pentru o cantitate de 300 MW. La un calcul simplu, câstigul este de 69.480 lei. Pentru al doilea contract, care a intrat în vigoare la data de 1 aprilie, cantitatea totalã ce va fi vândutã este de 1.200 MW, iar câstigul total este de 240.000 de lei. Acest contractul este în derulare pânã la sfârsitul anului si, în plus, Apaserv a iesit si pe Piata Zilei urmãtoare (PZU), unde se liciteazã resturile energetice. Oficialii ApaServ sunt optimisti si vor sã mai investeascã într-o microhidrocentralã, la Vulcan, care sã le completeze pe cele douã de pânã acum.
Decizii controversate
Vestile care vin, însã, dinspre Guvern nu sunt însã deloc linistitoare. Ministrul Energiei, Constantin Nitã, a anuntat public cã investitorii în productia de energie din surse regenerabile vor putea utiliza, în intervalul 1 iulie-1 ianuarie 2017, doar jumãtate din certificatele verzi atribuite. În acest fel, sustine Nitã, factura la energie plãtitã de populatie ar trebui sã scadã cu 50% pe aceastã componentã. “Prima modificare este suspendarea Legii 220 pe trei ani si jumãtate, din 1 iulie 2013 pânã în 1 ianaurie 2017. Energia eolianã va prim