Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, se află de duminică în Germania. O ţară pe care o cunoaşte bine şi a cărei limbă o vorbeşte, întrucât pe timpul URSS, actualul locatar de la Kremlin era detaşat acolo pe post de colonel al serviciilor secrete. A fost însă un spion "prost", afirmă foşti colegi de-ai lui Putin de la KGB, intervievaţi de revista franceză l'Express.
Fostul agent KGB, devenit şef al Kremlinului e departe să fi fost un erou în timpul Uniunii Sovietice. Parcursul său a fost anodin, fără relief, reiese din spusele celor interogaţi de l'Express. La apogeul carierei sale, între anii 1984 şi 1990, actualul preşedinte rus conducea Casa prieteniei germano-sovietice, cu sediul la Dresda în Germania de est, fosta RDG. O adevărată sinecură, având în vedere că STASI, serviciile secrete locale, Securitatea lor, era atotputernică şi extrem de eficientă. Cu alte cuvinte, spionul Putin era de facto redus la şomaj tehnic.
Bine notat de superiorii săi, fără să fi făcut însă vreo operaţiune demnă de reţinut, Putin primeşte medalia meritului armatei populare germane. "O medalie din ciocolată", ironizează l'Express. Valéri Kiriaiev, fost colonel KGB, însărcinat cu lupta contra dizidenţei islamice, spune în interviul acordat revistei franceze că "pe o scară de la 1 la 10, Putin era expus în RDG la un pericol zero! Adevăraţii agenţi erau pe vremea aia în post la Londra sau Paris, în spatele liniilor inamice, cu o acoperire diplomatică sau de traducător. Cariera de spion a lui Putin a fost deci una mediocră", spune cel care este azi director-adjunct al ziarului Novaia Gazeta. Şase colaboratori ai acestui cotidian, printre care Anna Politkovskaia, au fost asasinaţi, nici una dintre crime nefiind elucidată până astăzi.
Alexei Konaurov, fost general KGB, însărcinat cu combaterea subversiunii ideologice pe vremea URSS, e de părere de partea sa că "Putin a