La Cluj a început testarea cu copii a desenelor animate terapeutice ”Retman și Retmagia”. Caracterul inovativ al proiectului constă în utilizarea desenelor animate în diferite terapii (a nu se confunda cu desenele animate cu scop educativ). Din căutările efectuate de psihologii clujeni în bazele de date disponibile online, folosirea desenelor animate în psihoterapie reprezintă o premieră nu doar pentru România, ci și la nivel mondial (negăsind referințe despre un proiect similar anterior).
***
Povestea lui Retman a început în 1979, la Albert Ellis Institute (New York), pornind de la Rational Emotive Therapy (cum area numită atunci psihoterapia cognitiv-comportamentală). După ce a fost publicată o revistă de benzi desenate avându-l ca personaj principal pe Retman, proiectul a fost abandonat din cauza costurilor prea mari. Conceptul a fost preluat de psihologul Daniel David, profesor ”Aaron T. Beck” la Albert Ellis Institute, și dezvoltat la Cluj în ultimii ani.
În 2007, au fost create primele desene românești cu Retman și ale inamicului Irationalius (detalii aici), iar în 2010 a fost lansată cartea ”Retmagia și minunatele aventuri ale lui Retman” (amănunte aici). Încă din am povestit cu Daniel David despre posibilitatea de a transforma benzile desenate în desene animate, dar, de asemenea din cauza costurilor, punerea în practică a ideii a fost amânată. În 2011, Facultatea de Psihologie și Științele Educației din Cluj, prin Departamentul de Psihologie Clinică și Psihoterapie, a primit premiul I la Gala Premiilor în Educație. Din premiul obținut a fost finanțat dezvoltarea proiectului. Vara și toamna trecută au fost realizate desenele animate care, din ianuarie, au început să fie testate pe copii. După efectuarea testelor vor fi făcute ultimele modificări, cele 5 episoade din ”Retman și Retmagia” urmând să fie lansate oficial pe un DVD încorporat înt