Câtă credibilitate mai pot inspira principiile de real politik puse pe scena unei inexistente drepte românești, atâta vreme cât, nici măcar la nivelul conducerii interne, PDL nu a reușit să le urmeze?
Delegații prezenți sâmbătă la Consiliul Național de Coordonare al PDL și-au ales și cei 16 vicepreşedinți ai partidului, printre aceștia numărându-se Roberta Anastase, Raluca Turcan, Sulfina Barbu, Alexandru Nazare, Radu F. Alexandru, Bogdan Cantaragiu, Romeo Raicu, Ioan Oltean, Ioan Bălan, Alin Popoviciu și Mircea Hava, toți cunoscuți susținători ai moțiunii Blaga la Convenția Națională de acum două săptămâni.
Așadar, după rezultatul revelator de la Convenție, când moțiunea lui Vasile Blaga a cules 56% din voturile delegaților, opțiunea PDL își conturează cu atât mai clar direcția. Nici măcar susținătorii Elenei Udrea nu au avut de data aceasta acces la funcțiile de conducere; cât privește grupul reformator din PDL, Monica Macovei a ales să declare public că nu va participa la CNC, iar Cristian Preda a fost prezent, însă nu a candidat. Din partea foștilor „electroni liberi“, situația nu arată mai bine: Toader Paleologu - căruia îi aparține sintagma, dar care a și abandonat acest statut autoasumat, optând în ultimul moment pentru ralierea la tabăra Elenei Udrea în preziua Convenției - a renunțat la candidatură în favoarea unui coleg care nu a reușit să treacă de consemnul privind selecția conducerii PDL.
PDL pornește, așadar, traversarea deșertului pe mâna lui Vasile Blaga și a unei echipe alese pe criterii de loialitate, fără să ofere însă o strategie clară a modului cum va face opoziție și fără să dea senzația că-și propune, într-un fel sau altul, să se limpezească doctrinar.
Revendicarea liniei „partidului de dreapta“ a devenit, fără doar și poate, o stereotipie și o asumare, în fond, a neputinței sau a lipsei