„La [International Business Academy din Danemarca] am aplicat pe ultima sută de metri. Aplicasem de prin iarnă la altă facultate din Danemarca, dar apoi [...] am descoperit IBA, şi mi-am schimbat decizia pe loc. Am completat o altă aplicaţie şi cei de la EDMUNDO au trimis-o şi pe cea de-a doua.” Aceasta este experienţa lui Antonio Vlăsceanu, care a aplicat la un program de studii de licenţă în Danemarca în mai 2012, la mai mult de două luni de la termenul-limită oficial pentru înscrierile în acea ţară.
Deadline-urile pentru trimiterea dosarelor de aplicare la programe de licenţă, precum cel din Marea Britanie (15 ianuarie), cele din Danemarca şi Suedia (15 martie) sau cel din Olanda (1 iunie) pot părea pentru tinerii români nişte termene a căror depăşire ar face inutil un efort de a se mai înscrie la studii în străinătate. Pentru Antonio, însă, întârzierea nu a fost un obstacol imposibil de depăşit – acum este student la IBA la un program de e-Design, un amestec între business şi design, după cum îl descrie chiar el. Antonio Vlăsceanu, alături de alţi câţiva studenţi români de la IBA, au împărţit în campus mărţişoare de 1 martie Cazul lui nu este unic: „Aproximativ 30% din aplicanţii din 2012 şi-au trimis aplicaţia după deadline”, spune Raluca Paraschivoiu, Communication and Recruitment Coordinator la EDMUNDO. Acestea sunt aşa-numitele late applications, dosare trimise după termenul-limită. În principiu, o astfel de aplicaţie nu este dezavantajată în procesul de selecţie – cu o excepţie: anumite programe devin indisponibile pe măsură ce locurile se ocupă.
„Pot aplica cu aceleaşi şanse de admitere, însă doar dacă îşi găsesc programe de studiu de interes pentru ei din aria celor care mai sunt deschise”, explică Raluca Paraschivoiu.
Criteriul pentru disponibilitatea locurilor este, desigur, popularitatea programelor, dar chiar şi în cele mai căutate do