Prin proiectul OffshoreLeaks, jurnaliștii au pus degetul pe o rană deschisă a decăderii economiei mondiale.
Zarva mare din politica și societatea românească riscă să acopere un subiect mult mai important decât tranzacțiile politice temporare dintre demnitari sau tumbele executate de inși instalați abuziv pe scena mediatică. Talentul presei noastre de a lăsa la margine evenimente internaționale, în favoarea unor prostioare mondene, este din nou confirmat de exemple ca ignorarea pregătirii de război a Coreei de Nord, în favoarea congresului romilor din Sibiu, considerat mai spectaculos, cu EBA la mantinelă.
Ceea ce a primit numele de OffshoreLeaks, sora mai tânără a WikiLeaks, este o operațiune incredibilă de dezvăluire a celor mai bine drapate averi de pe întreg mapamondul, printr-o cooperare transfrontalieră a 86 de jurnaliști din 46 de state, care au scotocit peste 2,5 milioane de documente constând în registre contabile, acte de firmă, contracte, liste de bunuri, corespondență pe e-mail și alte documente a 122.000 de firme și fonduri ascunse în zece jurisdicții off-shore. Bazele de date și informațiile secrete au fost trimise sub anonimat unei organizații internaționale, International Consortium for Investigative Journalism, o rețea independentă de investigație transfrontalieră. ICIJ a constatat că mare parte a documentelor, deși nestructurate și diverse, se refereau la tranzacții suspecte din paradisuri fiscale ca Insulele Virgine Britanice, Singapore, Insulele Cook sau Cipru, care dă acum fiori lumii financiare.
Jurnaliștii și experții IT care au descâlcit milioanele de date informatice, provenite din 170 de țări, au avut satisfacția de a dovedi cât de nocivă este lipsa de transparență atunci când se învârt miliarde de dolari pe degete, când afacerilor licite le iau locul frauda și evaziunea fiscală.