Margaret Thatcher, singura femeie premier a Marii Britanii, a murit, insa reformele controversate pentru liberalizarea pietelor continua sa influenteze economia.
In anii 1980, guvernul conservator pe care l-a condus a dereglementat pietele financiare, a pus capat influentei fara margini a sindicatelor, a privatizat companiile de utilizati si operatorul aerian national si a promovat responsabilitatea individuala oriunde era posibil.
Dezbateri pe tema corectitudinii acestor masuri inca exista, suporterii sustinand ca a transformat Marea Britanie intr-o tara mai competitiva, iar oponentii spunand ca au distrus comunitatile si au lasat tara la mana investitorilor in pietele financiare.
In ciuda controverselor, aceste reforme au ramas de referinta, iar toti succesorii sai s-au orientat dupa ele, relateaza Herald Sun.
Chiar in momentul cand actualul premier, David Cameron, de asemenea din Partidul Conservator, a inceput sa introduca reduceri de cheltuieli aspre, dupa alegerile din mai 2010, eforturile sale au fost privite din prisma faptului daca sunt mai radicale sau nu decat cele impuse de Margaret Thatcher.
Fostul premier laburist Tony Blair, care a condus guvernul britanic din 1997 pana in 2007, a fost numit succesor al "Doamnei de Fier", cand a sustinut introducerea conceptului de competitivitate si in serviciile publice.
Care au fost cele mai importante reforme
Cea mai importanta masura a primului sau mandat a fost reforma sindicatelor si restructurarea economiei britanice.
Printre masurile principale s-a numarat reducerea celei mai mari rate de impozit de la 83 la 60 la suta, iar rata de 98 la suta impusa veniturilor castigate din alte surse decat cele salariale la nivelul standard.
De asemenea, taxa pe valoarea adaugata a fost majorata de la 8 la 15 procente,