Horia Ciorcilă, preşedintele Băncii Transilvania, a treia bancă locală, cu active de 6,72 mld. euro şi o capitalizare de 620 mil. euro, a fost ales în consiliul de administraţie al SIF Moldova (SIF2), întărind astfel influenţa băncii asupra activelor de 1,17 mld. lei (265 mil. euro) ale SIF.
Pentru Banca Transilvania, apropierea de SIF Moldova înseamnă un plus de stabilitate, având în vedere că SIF-ul a susţinut dezvoltarea băncii. SIF Moldova deţine 5% din acţiunile Băncii Transilvania la care mai ţine şi depozite de aproape 14 mil. euro. În schimb, banca controlează oficial aproape 10% din SIF Moldova, conform CNVM.
În afară de Ciorcilă în CA au mai intrat Radu Hanga, şeful BT Asset Management, divizia de fonduri mutuale a băncii, şi omul de afaceri Octavian Radu, un apropiat al Băncii Transilvania.
Cei de la Banca Transilvania
şi-ar fi dorit măcar patru locuri în CA pentru a avea un control deplin, însă grupul lui Mihai Rotaru, unul dintre cei mai puternici investitori de pe bursă din noua generaţie, le-a stricat planurile, reuşind să obţină două locuri de membru pentru Andrei Hrebenciuc, fiul liderului PSD Viorel Hrebenciuc, şi pentru Cătălin Iancu, şeful OTP Asset Management.
Costel Ceocea şi Liviu Doroş, care au condus SIF Moldova în ultimii patru ani, au primit de la acţionari noi mandate de preşedinte şi, respectiv, vicepreşedinte. Ceocea susţine că în ciuda legăturilor strânse cu Banca Transilvania, SIF Moldova va rămâne independentă. „Suntem acţionari la Banca Transilvania pentru că acţiunile sunt performante, nu am fi invesit în acţiunile băncii dacă acestea nu ar fi avut rezultate, şi cred că aceleaşi principii a urmărit şi Banca Transilvania când a investit în acţiunile SIF Moldova. Ne vom păstra în continuare independenţa.“
Citiţi articolul integral pe www.zfcorporate.ro
Horia Ciorcilă, preşedint