Curtea Constituţională a Portugaliei a respins mai multe măsuri de austeritate din programul de bailout de 78 de miliarde de euro aflat în derulare de aproape 2 ani, printre care eliminarea unuia dintre cele 14 salarii pe care angajaţii publici le primesc într-un an şi reducerea cu 6,4% a pensiilor foştilor salariaţi ai statului.
În România, în 2010, Curtea Constituţională a declarat neconstituţional un plan al guvernului de a reduce cu 15% pensiile. Salariile angajaţilor publici au fost atunci diminuate cu 25%, iar pentru a acoperi deficitul de finanţare, guvernul a majorat TVA.
Reducerea pensiilor a fost declarată neconstituţională şi în Slovenia anul acesta. Acelaşi lucru s-a întâmplat în Grecia în 2012, dar aici ar fi urmat a cincea reducere într-un interval scurt de timp.
În Portugalia, pe lângă eliminarea unui salariu de vacanţă şi tăierea pensiilor, comisia de 13 judecători ai Curţii Constituţionale a mai declarat ca fiind neconstituţionale diminuarea ajutoarelor acordate şomerilor şi persoanelor bolnave, potrivit Deutsche Welle.
În privinţa ajutoarelor de şomaj, Curtea a arătat că legea fundamentală interzice guvernului să impună orice măsură care poate provoca oamenilor rău excesiv.
Unul dintre motivele pentru care celelalte măsuri de austeritate au fost respinse este că acestea nu garantează egalitatea, deoarece nu-i privesc şi pe angajaţii din sectorul privat.
Curtea Constituţională portugheză a decis că patru măsuri, printre care reducerea salariilor şi pensiilor din sectorul public, sunt neconstituţionale deoarece încalcă o prevedere a Constituţiei potrivit căreia politica fiscală trebuie distribuită corect în societate, fără discriminare între angajaţii bugetari, cei din sectorul privat şi pensionari.
De unde alte venituri? Ar putea urma noi majorări de taxe
Măsurile declarate neconsti