Al cincilea cel mai redus nivel de trai din România se înregistrează în judeţul Călăraşi, el poziţionându-se pe locul 38 în clasamentul realizat de gândul. Călărăşenii sunt unii dintre românii care nu ajung la vârste foarte înaintate şi au puţine locuinţe cu băi în interior. Totodată, se estimează că ei vor avea în 2013 una dintre cele mai mici contribuţii la economia locală din întreaga ţară. Partea pozitivă a traiului în această regiune este rata criminalităţii, una dintre cele mai scăzute din România.
Un locuitor al judeţului Călăraşi trăieşte, în medie 71,8 ani, aceasta fiind a treia cea mai mică speranţă de viaţă la naştere la nivel naţional, după cea înregistrată în rândul populaţiei din judeţele Satu Mare şi Tulcea. Despre călărăşeni se poate spune, de asemenea, că trăiesc în medie cu aproape patru ani mai puţin decât bucureştenii - românii cu cea mai ridicată speranţă de viaţă.
Mai puţin de jumătate dintre locuinţele călărăşenilor sunt dotate cu instalaţii de canalizate. Astfel, în această regiune 44,4% dintre gospodării au băi în interior, faţă de peste 85% în Braşov sau Bucureşti - lider la nivel naţional din acest punct de vedere.
Contribuţia locuitorilor judeţului Călăraşi la economia locală va fi şi ea una redusă anul acesta, potrivit estimărilor Comisiei Naţionale de Prognoză. Valoarea ei nu va depăşi 4.403 euro pe cap de locuitor şi va fi cu 2.423 de euro sub media naţională.
(Click pentru a mări)
FOTO: gândul.info
Una dintre companii cu cel mai semnificativ aport la economia locală este producătorul de cereale Agro-Chirnogi. Potrivit datelor Ministerului Finanţelor Publice, cifra de afaceri a Agro-Chirnogi ajungea, în 2011, la 1,1 miliarde de lei, iar profitul net obţinut era de 20,8 milioane de lei. În aceeaşi perioadă, producătorul de cereale avea 574 de angajaţi.
Un punct forte al traiului din a