Dupa ce turcii ne-au bagat in sperieti cu previziunile pentru perioada urmatoare, presedintele onorific al Institutului pentru Seismologie, Gheorghe Marmureanu, pune batista pe tambal: “nu la noi este problema, altii sunt vizati!”, asigura specialistul.
“In lume au loc si cate 65 de cutremure, zilnic, ceea ce a vorbit turcul nu are nicio legatura cu Romania. Altii ar trebui sa-si faca griji, pentru ca cei mai predispusi sunt armenii, georgienii si turcii, nu noi. Nu exista un risc ridicat de cutremur in Marea Neagra. Noi chiar daca avem si cate patru cutremure pe zi, nu va speriati, urmatorul cutremur catastrofal va fi peste 500 de ani… daca vom mai fi”, a a precizat seismologul pentru CANCAN.ro, cel care se afla la Viena acum pentru un seminar.
Falia Sabla, din Bulgaria, cea care ar putea sa ne ingrijoreze pe noi, spune Gheorghe Marmureanu, este una dintre cele mai cunoscute surse seismice din această parte a Europei, cele mai multe fiind slabe ca magnitudine. Ultimul mare cutremur din aceasta zona a avut magnitudinea de 7,2 grade Richter si a avut loc pe 31 martie 1901.
Avertizarea recenta de cutremur vine din partea profesorului Osman Bektas de la Karadeniz Technical University, citat de agnetia de persa Anadolu. Conform spuselor acestuia, activitatea seismica din ultimii 50 de ani arata ca, in mod sigur, in Marea Negra exista o falie, deosebita de cea care se afla in Anatolia de Nord, care intra intre granitele bulgaresti prin vest.
"Acesta falie, dupa cum am avertizat in mai mlte randuri, poate produce cutremure cu magnitudini de 7 -7,5 grade pe Richter", a spus profesorul pentru agentia citata, preluata de Mamita.
(Mariana Apostol)
vezi comentariile