Despre șansele revenirii la putere a comuniștilor moldoveni au discutat astăzi în studioul nostru de la Chișinău Vasile Botnaru și analistul Igor Boțan.
Igor Boţan: „Îmbinarea show-ului cu o cercetare sociologică comportă riscuri serioase. Totuşi eu am încredere în IMAS, care a realizat această cercetare, iar partea de show este legată de o aniversare a unei televiziuni. Deci, per ansamblu, cred că totul a fost ok. Totuşi există lucruri care merită să fie comentate şi anume în ceea ce priveşte identificarea celui mai iubit moldovean, identificarea artiştilor iubiţi, sportivilor şi a politicienilor – cred că această cercetare este relevantă. În ceea ce priveşte identificarea celui mai bun businessman, de exemplu, lucrurile sunt mai dubioase, dar nu cred că este vina cercetătorilor, a sociologilor. Şi putem concluziona că atât IMAS, cât şi Publika – care a comandat această cercetare, pentru gala care a avut loc – au de câştigat. Oricum această cercetare este una relevantă şi poate fi luată în consideraţie cu toată seriozitatea atât de societate, cât şi de clasa politică. Într-o societate, cum este Republica Moldova, cu toate handicapurile pe care le avem, atunci când sunt întrebaţi, cetăţenii nu răspund exact la întrebare, ci, mai degrabă, îşi relevă propriile doleanţe. Fiind întrebaţi cine este politicianul anului 2012, cetăţenii, mai degrabă, şi-au exprimat dorinţa de a-l vedea pe Vladimir Voronin iarăşi primul politician din Republica Moldova.”
Europa Liberă: Nuanţa este următoarea: le place Voronin sau nu le plac actualii lideri?
Igor Boţan: „Eu cred că Voronin arată acuma mult mai bine decât liderii Alianţei pentru Integrare Europeană. Şi vreau să vă aduc un exemplu: anul 2012 a fost mai degrabă unul de coşmar pentru Vladimir Voronin. Protestele împotriva modalităţii de alegere a şefului statului au eşuat. Televiziunea afiliată Pa