Ambasadorul britanic la Bucureşti Martin Harris afirmă într-un interviu acordat Mediafax că e normal ca guvernul de la Londra să se asigure că imigranţii vin să muncească, nu să primească ajutoare sociale, iar măsurile împotriva „turismului social“ vizează reformarea sistemului, nu pe români.
Harris afirmă că şi el a pierdut în acest an, din cauza reformării sistemului britanic de asigurări sociale, beneficiul acordat pentru că are trei copii, fiind normal ca în acest context al reducerii costurilor cu asistenţa socială britanicii să fie preocupaţi să fie corect şi modul în care imigranţii beneficiază de aceste ajutoare.
Interviul a fost acordat în contextul publicării vineri a unui studiu cerut de Ministerul de Externe de la Londra despre impactul ridicării restricţiilor tranzitorii pentru români pe piaţa muncii din Marea Britanie, care arată că datele privind o invazie după 2014 sunt exagerate. Ambasadorul Harris arată că întreaga dezbatere din ultimele luni pe această temă a servit şi la o mai bună cunoaştere între oamenii din cele două ţări.
Lucrurile sunt însă mult mai complicate întrucât, ipoteza că românii vor invada Marea Britanie după ridicarea, la 1 ianuarie 2014, a restricţiilor pe piaţa muncii a creat un val de acuzaţii în presa de la Londra şi în rândul politicienilor eurosceptici.
Ambasadorul susţine, dimpotrivă, că astfel de dezbateri sunt „sănătoase“ în ţări democratice, cu presă activă, iar convingerea sa este că relaţia dintre România şi Marea Britanie va rămâne puternică şi nu va fi afectată pe termen lung de percepţiile apărute în ultima perioadă.
„Au fost foarte multe speculaţii cu privire la ce se va întâmpla când vor fi ridicate restricţiile tranzitorii la finalul acestui an. Noi am dorit să avem o analiză din partea cercetătorilor. Aşa că am angajat un grup de cercetători ai fenomenelor sociale, proveniţi d